TaalOntwikkelingsStoornis (TOS)

Het ene kind heeft meer moeite met taal dan het andere kind. Er kunnen zich problemen voordoen met spreken, begrijpen van taal, lezen en schrijven. Deze problemen kunnen duiden op een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Wij vertellen je wat het is, hoe je het herkent en welke behandelmethoden wij hebben voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.

  • Spreekt je kind in korte, onlogische zinnen?
  • Is het slecht verstaanbaar?
  • Is je kind stil en praat het weinig?
  • Verstaat je kind anderen vaak niet?
  • Lijkt het soms gewoon niet te luisteren?


Deze signalen kunnen duiden op een Taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Wat is een taalontwikkelingsstoornis?

Een taalontwikkelingsstoornis is neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft daarom vaak moeite met maken van zinnen of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling van deze kinderen loopt anders dan leeftijdsgenoten, maar de rest van de ontwikkeling is normaal. TOS wordt daarom ook wel een onzichtbare handicap genoemd.

De precieze oorzaak is nog onbekend. TOS kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Soms adviseert de logopedist, leerkracht of arts een algeheel ontwikkelingsonderzoek, omdat TOS kan samenhangen met andere stoornissen. 

De gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis 

Een taalontwikkelingsstoornis is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft daarom moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling van deze kinderen loopt anders dan leeftijdsgenoten, maar de rest van de ontwikkeling is normaal. TOS wordt daarom ook wel een onzichtbare handicap genoemd.

De precieze oorzaak is nog onbekend. TOS kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Soms adviseert de logopedist, leerkracht of arts een algeheel ontwikkelingsonderzoek, omdat TOS kan samenhangen met andere stoornissen. 

Hoe herken je een taalontwikkelingsstoornis?
Een taalontwikkelingsstoornis kun je herkennen aan de hierboven genoemde signalen. Niet ieder kind met een TOS heeft dezelfde problemen. De symptomen verschillen bijvoorbeeld per leeftijd. Het herkennen van de signalen is niet altijd gemakkelijk. Soms wordt gewoonweg gedacht dat een kind niet zo slim is.

Soms wordt TOS al ontdekt op het consultatiebureau als het kind laat is met praten of weinig spreekt. Ook op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of school kunnen ouders of leerkrachten ontdekken dat er iets niet klopt met de taalontwikkeling van een kind. 

Twijfel je of je kind een TOS heeft? Je kunt een online-test doen om te kijken of je kind een normale taalontwikkeling heeft. Klik hier voor de test. Naar aanleiding van de antwoorden die je geeft op de vragen, kun je het geadviseerd worden om contact op te nemen met een logopedist.
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je de signalen van een TOS kunt herkennen bij een kind.

Trek optijd aan de bel
Met logopedie kunnen de taalklachten van kinderen met TOS minder worden. We kijken naar de mogelijkheden van het kind. Ook werken we aan de dagelijkse situaties waarin communicatie nodig is. Hoe eerder TOS wordt ontdekt, des te groter de kans op verbetering. 

Merk je dat je kind problemen heeft met de taalontwikkeling? Neem dan gerust contact op met ons. We kijken samen naar de mogelijkheden van je kind en adviseren over wat de beste behandeling is.